αξιοθέατα
 
Ο ξενώνας «Δρυάς» αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για επίσκεψη ιστορικών και αξιόλογων τόπων, για αποδράσεις στη φύση, για χειμερινά σπορ, αλλά και ήρεμες διακοπές σ' ένα παρθένο περιβάλλον.

Στην όμορφη Πολύδροσο μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις πηγές της Αγ. Ελεούσας και σε μικρή απόσταση τους γραφικούς οικισμούς Αμφίκλεια, Λιλαία, Επταλόφο (Αγόριανη), Γραβιά, Βάργιανη καθώς και το Μεταλλευτικό Μουσείο στο 51ο χλμ. της Εθνικής Οδού Λαμίας - Μπράλου- Άμφισσας. 

Πηγές Αγ. Ελεούσας:
Μια πανέμορφη τοποθεσία με αρχαία και βυζαντινά κτίσματα, νερά, πλατάνια και θέα του χωριού Πολύδροσος. Πλησιάζοντας, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Παναγίας της Μαυρομαντήλας (Αγία Ελεούσα) που πρέπει να κτίστηκε μεταξύ 5ου και 7ου αιώνα, και στη συνέχεια πέτρες και κολόνες του παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Χριστόφορου. Κάτω από το ναό υπάρχει ο χώρος αναψυχής της Αγ. Ελεούσας με μικρή λίμνη και τις πηγές του Κηφισού. Από την περιοχή περνά το Εθνικό Μονοπάτι 22.

Αμφίκλεια:

Η Αμφίκλεια είναι μια γραφική κωμόπολη με πληθυσμό 3.500 κατοίκους κτισμένη στους πρόποδες του Παρνασσού. Τόπος με σπουδαία ιστορία και διαδρομή γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τους 18ο και 19ο αιώνες με την παραγωγή και εκμετάλλευση των καπνών. Πολλά όμορφα παραδοσιακά κτίρια διατηρούνται και σήμερα στην Αμφίκλεια δίνοντάς της αρχοντική ατμόσφαιρα.

Επτάλοφος (Αγόριανη):
Παλιό και όμορφο χωριό του Παρνασσού, σε υψόμετρο 950 μ. κτισμένο σε επτά λόφους. Το πιο έντονο χαρακτηριστικό της Αγόριανης, εκτός από το βουνό που της δίνει περίσσιο χρώμα, είναι τα άφθονα τρεχούμενα νερά της. Από τους δυο πλατάνους στην γραφική χωριάτικη πλατεία με τις ταβέρνες, μέχρι την πηγή της «Μάνας» που αναβλύζει άφθονο νερό, η Αγόριανη πνίγεται κυριολεκτικά από το υγρό στοιχείο της φύσης. Στους βυζαντινούς χρόνους υπήρξε καταφύγιο των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών. Πολλοί από τους συγγενείς τους ρίζωσαν και κατοίκησαν στο χωριό,  γι' αυτό στην περιοχή αφθονεί το όνομα Κομνάς. Στον αγώνα του ΄21 πήραν μέρος πολλοί Αγοριανίτες.

Λιλαία (Κάτω Αγόριανη):

Η Λιλαία ήταν κόρη του Κηφισού και νεράιδα του ποταμού Κηφισού που πηγάζει από την περιοχή. Η αρχαία Λιλαία ήκμασε μεταξύ 700 και 1000 π.χ. και ήταν κτισμένη στην περιοχή Παλαιόκαστρο ή Κάστρο ανάμεσα στην Κάτω Αγόριανη (σημερινή Λιλαία) και την Πολύδροσο.  Αξίζει τον κόπο να ανηφορίσει κανείς την πλαγιά κατά μήκος του τείχους που φαίνεται από το δρόμο, για να φτάσει στο ψηλότερο σημείο του, στην ακρόπολη, όπου υψώνεται ένα στιβαρό κτίσμα από τεράστιες πέτρες, συνέχεια με τα τείχη γύρω του. Από εκεί  ατενίζοντας βλέπεις όλο τον κάμπο και την Πολύδροσο.

Γραβιά:
Η ιστορική Γραβιά είναι χωμένη στην αγκαλιά της Γκιώνας και του Παρνασσού. Το περιποιημένο χωριό προσφέρεται για μια ήρεμη βόλτα. Το θρυλικό «Χάνι», σύμβολο της αποφασιστικότητας του Έλληνα, αναστηλώθηκε με αποτέλεσμα το ταπεινό του ανάστημα από χωματόπλινθους να πρωταγωνιστεί στο τοπίο. Το «Χάνι» είναι αναπαράσταση και περιλαμβάνει όλους τους χώρους του αυθεντικού. Στην κεντρική αίθουσα προβάλλονται εικόνες που αναπαριστούν την ιστορία της ομώνυμης μάχης. Εκτός από το «Χάνι» της Γραβιάς, μπορεί κανείς να δει την προτομή του Ανδρούτσου, τα απομεινάρια από το παλιό «Χάνι» και το μικρό γεφύρι πάνω από τον παραπόταμο Χαϊνίτσας. Νοτιοανατολικά της Γραβιάς, ένας χωματόδρομος 4  χιλιομέτρων οδηγεί στο μοναστήρι  Πανάσσαρης ή Παντάνασσας, βυζαντινού ρυθμού με δυο τρούλους χτισμένο το 1517 μ.Χ.

Βάργιανη:
Ένα από τα ωραιότερα χωριά της Φωκίδας, χαρακτηρισμένος αξιόλογος οικισμός, απέχει 8 χιλιόμετρα από τη Γραβιά, και είναι κτισμένο στη ρίζα δυο μεγάλων βράχων στις δυτικές πλαγιές του Παρνασσού. Δεν χορταίνει κανείς να κάνει βόλτες στην όμορφη πλατεία του χωριού με την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, στις πηγές «Μπουρμπούλα» με τα κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά μέσα από τους πέτρινους κρουνούς και στα σοκάκια με τα πέτρινα σπίτια, ξαναζώντας το «Φωτογράφο του χωριού».


Μεταλλευτικό Πάρκο «Βαγονέτο» -  Μουσείο:

Σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την Πολύδροσο, στο 51ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας-Άμφισσας βρίσκεται το Μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας – Vagonetto ένα θεαματικό πάρκο, μοναδικό στον Ελληνικό χώρο. Η περιήγηση στο Vagonetto δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βήμα-βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850, συνεχίζεται με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και τη διαδραστική επίσκεψη στην Πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας και ολοκληρώνεται με μια βόλτα στην Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων www.vagonetto.gr
 
 
Home | Ο ξενώνας | Τοποθεσία | Δραστηριότητες | Αξιοθέατα | Επικοινωνία